• Zomer

  13 augustus 2018

       

  Wat een heerlijke lange zomer! Althans hij voelt lang vanwege de aanhoudende zomerse temperaturen. Daar houd ik wel van en af en toe ga ik er ook wel op uit. Lekker naar buiten. Desondanks gaat het schilderen ook gewoon door, want ik ben een collectie aan het opbouwen en werk daar graag aan door, het hele jaar rond. Zo blijf ik in mijn 'flow', wat het schilderen betreft.

  Voor mij is de beste tijd om te schilderen in de ochtend. Een goed begin van de dag vind ik dat. Dan zet ik een prettige achtergrondmuziek op (klassieke muziek werkt voor mij het beste, met name Mozart of Barokmuziek) en creëer ik zo een fijne ambience voor mijzelf. Een paar uurtjes achter elkaar schilderen en mijn dag is al goed. Ookal lukt het niet altijd meteen zoals ik wil, maar dan heb ik de volgende dag een extra stimulans om de boel weer recht te trekken. En daarbij mogen de gevels wel scheef blijven staan laugh

  Schilderen blijft altijd een zoektocht, met name naar een evenwicht. Evenwicht in kleur, evenwicht in compositie, evenwicht in hoe gedetailleerd of niet. Uiteindelijk moet het resultaat kloppen voor mijzelf. Niet in technisch opzicht, want ik houd me bewust niet aan de wetten van perspectief omdat ik het karakter van het schilderij belangrijker vind. Expressiviteit heeft wat ruimte nodig. Dat hoeft niet veel te zijn, maar een beetje afwijkend gedrag brengt wat meer leven erin vind ik. Dus het moet gevoelsmatig kloppend zijn en naar mijn eigen maatstaven.

  Wel nam ik laatst een bewuste beslissing om eens wat minder kleuren te gebruiken in een schilderij. Of in ieder geval meer vanuit 1 basiskleur te schilderen om zo het schilderij een bepaalde tint mee te geven. Dat is me best goed bevallen. Zo krijgt het schilderij al snel een bepaalde sfeer of stemming. Wat voor stemming dat is, bepaalt natuurlijk ook voor een groot deel de toeschouwer. Zo hoor ik de laatste tijd vaak van mensen welke kleur-voorkeuren of afkeuren zij hebben en dat verschilt van mens tot mens. Heb ik even geluk dat ik nagenoeg iedere kleur mooi vind! Wat een rijkdom, die oneindigheid aan kleur-tinten en combinaties!

  'De Getijdenmolen' in de categorie Middelburg Klein is het eerste 'kleurtint' schilderijtje. De kleur blauw had ik zin in om mee te starten en de inwerking op mijzelf was 'aangenaam, rustgevend koel (dus niet koud/kil)' (had ik onbewust misschien ook een beetje behoefte aan verkoeling?). Ik ben benieuwd hoe u het ervaart. Laat het me gerust weten!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 46 keer bekeken